Yağ Bazlı Aromalar - Yapay aromalar
Yağ Bazlı Aromalar - Yapay aromalar

Yağ bazlı aromalar için üretim yöntemi, su bazlı yapay aromalardan farklı değildir. Bu aromaların kullanım alanları çok geniştir. Blogumuzda en fazla yer vereceğimiz alan, yağ bazlı likit aromalardır. Özellikle bu aromaları kullanarak yapabileceğiniz  tariflerimizi en kısa sürede siteye ekleyeceğiz.

Yağ bazlı likit formdaki sentetik yani yapay aromalar, yağda çözünür yani bu aromaları, yağ ağırlıklı içeriği olan gıdalarda kullanmalısınız. Yağ içeriği fazla olan ürünler, tereyağı, krema, süt, margarin vs ürünlerdir. Aromayı bunlardan biri içinde seyreltip iyice dağıtıp ondan sonra hamura ekleyebilirsiniz. Hamura en baştan eklerseniz aroma dağılmayabilir, direkt hamurla beraber kullanmak istiyorsanız toz formdaki aromalardan kullanmanız daha pratiktir. Toz formundaki aromalar sitemizde satılmamaktadır. Su içeriği, yağ içeriğinden daha fazla ise su bazlı aroma kullanabilirsiniz.

Bu aromalar genel olarak binde bir yani %0,01 oranında kullanılır. Genellikle 2 bardak süt için yarım çay kaşığından az kullanmanız yeterlidir. Evinizde o anda olmayan veya bazılarımıza pahalı gelen (antep fıstığı, badem vs) malzemeler yerine en azından onların kokusunu tadını verecek az miktarda aroma kullanmak istediğinizde veya örneğin çilekli pasta yapıp çileğin tadını güçlendirmek gibi tat ve koku güçlendirmeniz gereken durumlarda bu aromaları kullanabilirsiniz. Sentetik yani yapay aromalar hem çok az kullanılır hem de içerisindeki tüm maddeler, genel olarak güvenli kabul edilen maddelerdir, denetimli üretildiklerinden sağlığa zararlı maddeleriçermezler.

Yağ Bazlı Yapay Aromaların Kullanılışı

Yağ bazlı yapay aromaların nasıl kullanılacağı önemlidir çünkü fazla kullanılması, yaptığınız tüm ürünü bozabilir, acı bir tat verebilir. Aşağıda kullanımı ile ilgili ölçüler vereceğiz, gelecekte pratikte nasıl kullanılacağına dair görsellerle desteklenen yazılarımız da blogumuzda yerini alacaktır. Bu yazıda genel anlamda yağ bazlı aroma kullanılışı anlatılacaktır.

Yağ bazlı sentetik aromayı doğru kullanmak için öncelikle temel ölçü birimlerini hatırlayalım ve aromalarımıza uyarlayalım:

Virago yağ bazlı aromalar 10 ml, 50 ml ve 250 ml şişelerde satılmaktadır. 10ml=10gr olarak düşünebilirsiniz çünkü aroma taşıyıcısı olarak kullanılan propilen glikolun yoğunluğu 1,036'dır yani neredeyse suya eşittir. 

1 bardak su: 200 ml olarak hesaplayabilirsiniz çünkü örneğin süt içinde karıştırarak hamura ekleyecekseniz muhtemelen sütü bardak ile eklersiniz. Mutfak tartısı kullanıyorsunuz 1 bardak suyu 200 gr olarak ölçeceğinizi tahmin ediyoruz (bardağı boşken ölçüp bardağın ağırlığını bulunuz ve 1 bardak suyun ağırlığından bu ağırlığı düşünüz). Sütün yoğunluğu 1,030 olduğundan ağırlığı neredeyse suya eşittir.

Elinizde mutfak tartısı veya pipet şırınga tarzı yardımcı malzemeler yoksa aşağıdaki değerler önem kazanacaktır. Aşağıdaki kaşıklar standart ölçülerdir. Son yıllarda kullanılan büyük hacimli kaşıklardan ziyade, eskiden beri kullanılan ve birçoğumuzun evinde kullandığımız nispeten küçük kaşıkları içerir.

  • 1 yemek kaşığı yaklaşık 6 ml sıvı alır
  • 1 tatlı kaşığı yaklaşık 4 ml sıvı alır
  • 1 çay kaşığı yaklaşık 2 ml sıvı alır. EN ÇOK KULLANACAĞIMIZ ÖLÇÜ.
  • 1 küp şeker yaklaşık 4-5 gramdır.
  • 1 su bardağı toz şeker yaklaşık 200 gramdır.
  • 1 su bardağı esmer şeker yaklaşık 220 gramdır.
  • 1 su bardağı beyaz un yaklaşık 140 gramdır.
  • 1 su bardağı elenmiş un yaklaşık 120 gramdır
  • 1 su bardağı pudra şekeri yaklaşık 125 gramdır
  • 1 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağı yaklaşık 220 gramdır.
  • 1 su bardağı tereyağı yaklaşık 230 gramdır.
  • 1 su bardağı yoğurt yaklaşık 245 gramdır.
  • 1 su bardağı rendelenmiş peynir (cheescake için) yaklaşık 90 gramdır.
  • 1 yemek kaşığı tuz yaklaşık 19 gramdır.
  • 1 yemek kaşığı margarin yaklaşık 15 gramdır.
  • 1 yemek kaşığı toz şeker yaklaşık 13 gramdır.
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker yaklaşık 14 gramdır.

Kek, pasta, puding, krema vs yaparken kullanabileceğimiz malzemelerin tahmini ölçülerini yukarıya yazdık. Tabii bunları hesaplamanın en pratik yolu, basit de olsa bir mutfak tartısı kullanmak. Ölçmemizin nedeni, kullanacağımız aroma oranı için toplam ağırlığı bulmaktır. Örneğin toplam ağırlık 1500 gramsa (1,5 kilo), %0,1 oranında aroma 1,5gram veya başka deyişle 1,5ml aromaya karşılık gelmektedir. Bu da bir çay kaşığına yakın aroma demektir (standart bir çay kaşığı 2ml alıyor). Çay kaşıklarının da büyüklükleri değişkenlik gösterdiğinden Virago Instagram hesabından zaman zaman ölçü fotoğrafları paylaşacağız.

Yağ bazlı aromalar binde bir yani %0,1 oranında (0,001) kullanılır. Bazı aromalarda bu oran %0,8'e kadar çıkabilir. Bu oranı biraz da damak tadınız belirler. Bu oranlar malzemeye doğru bir şekilde uygulanırsa aromadan tam randıman alırsınız.

Virago aromalarının kullanım oranları, aromanın açıklama sayfasında yazmaktadır. Yazılan oranlar, tarafımızca denenerek bulunmuştur. Hangi şart altında olursa olsun, hiçbir yağ bazlı aromayı %0,8'den fazla kullanmayınız. Yalnızca verilen oranlarda kullanınız. Virago aromaları genel olarak %0,1-%0,4 aralığında kullanılır. 

Yağ bazlı aroma pişirilen gıdaya nasıl uygulanır?

Uygulama şekli, kullandığınız malzemenin ağırlığı ile doğru orantılıdır. Burada kaç gr süt, kaç gr un, kaç adet yumurta vs kullandığınızı göz kararı da olsa tartabilmeniz lazım. Mutfak tartısı olanlar tüm malzemeleri tek seferde tartıya koyup kaç gram üzerinde çalıştığını anlayabilir ancak mutfak terazisi olmayanların biraz göz kararı biraz deneme yanılma yoluyla doğru oranı bulması gerekir. Yukarıda verdiğimiz ölçü listesinden de yararlanabilirsiniz. Böyle durumlarda az kullanmak, çok kullanmaktan iyidir çünkü fazla aroma kullanılması gıdanın tadını bozabilir ama az kullanılması gıdayı veya tadı bozmaz, en fazla aroma tadı almazsınız.

Başlangıçta:

Size en uygun oranı bulmak, biraz deneme yanılma gerektirecek. İlk kullanımınızda standart 2 bardak süt kullanılan bir kek için 1 çay kaşığı aroma kullanın. Bu, gıdanın tadını bozmayacaktır. Aroma hafif gelirse bir sonraki denemenizde oranı kademeli olarak artırın örneğin 1,5 çay kaşığı kullanın. Çay kaşığının, tatlı kaşığı ve yemek kaşığından farklı olduğunu belirtmek isteriz. Mutfağınızdaki en küçük kaşığı kullanın.

Özetle;

Aroma oranını uygularken, nihai ürünün ağırlığını dikkate alın. Yani kaç gram süt, kaç gram un, kaç gram yumurta, kaç gram zeytinyağı, kaç gram tereyağı vs kullandığınızın önemi var. Bunların hepsi bir araya geldiğinde, örneğin bir kek 1,5kg civarında olur. 1,5kg = 1500 g. Bu toplam ağırlığa %0,1 oranını uyguladığımızda (ürünün açıklama sayfasına bakınız, orada kullanacağınız oran yazmaktadır) 1500 x 0,001 = 1,5ml aroma yapar. Bu kadar az bir aromanın sağlığa herhangi bir yararı, zararı veya etkisi yoktur, içindeki bileşenler de güvenlilik testlerinden geçmiş bileşenlerdir. 1,5 ml aroma veya 1,5 gram aroma, 1 çay kaşığından biraz azdır. Bunu ya göz kararıyla, ya mutfak tartısıyla, ya pastör pipetle ya da 2ml küçük şırıngalarla kolayca ölçebilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

Yapay Aromalarda Son Kullanma Tarihi

Yoktur. Yapay aromalar, laboratuvar ortamında kontrollü koşullar altında üretilir. Moleküler düzeyde bozulma olmaz ama tavsiye edilen tüketim tarihinden (TETT) sonra aromanın tadı değişebilir. Virago Kimya tarafından satılan tüm aromalarda son kullanma tarihi yoktur, TETT tarihi basılmıştır. Bu konuda aşağıdaki yazıda detaylı bilgiler bulunuyor.

 

Lütfen aklınıza takılan soruları aşağıda sormaktan çekinmeyiniz. Tüm soruların cevaplanacağından emin olabilirsiniz. Yorumlar editör onayındadır çünkü bu onay süreci sayesinde, yeni bir yorum bildirimini alabiliyoruz ve yoruma hemen cevap verme şansımız oluyor. Editör onayı olmadığından yorumları atlayabiliyoruz.